Karmeliittayhteisö Espoossa Kappeli Ruokasali Kuori |
Karmeliitan päätehtävä on rukous. Kaikki muut toimet tehdään rukouksen hengessä ja ne ovat toissijaisia verrattuna tärkeimpään eli yhteyteen Jumalan kanssa, joka antaa merkityksen kaikelle muulle toiminnalle. Karmeliittanunna kantaa koko maailmaa sydämellään. Hänen vetäytymisensä maailman jokapäiväisistä toimista yhdistää hänet syvemmin kaikkiin Kristuksen ruumiin jäseniin, kun hän tuo heidät ja heidän tarpeensa Herralle rukouksessa. Suomen Karmeliittaluostarin tarkoitus on ennen kaikkea rukoilla Suomen kansan puolesta. Kappeli “Lakkaamaton Jumalan etsiminen yksinäisyydessä on kuin vaellus erämaassa. Jumala vetää ja ohjaa meitä sinne puhuakseen sydämellemme (vrt. Hoos. 2:16)cf. Hos. 2,16) Pyhän Hengen innoittamina monet ovat vastanneet Kristuksen opetuslapsilleen antamaan kutsuun (Mk. 6:31) ja vetäytyneet yksinäisyyteen, missä he palvovat Isää ja kuuntelevat Hänen Sanaansa.” (Ks. Karmeliittojen luostarisääntö 6.105.). Pyhä Messu on kaiken armon lähde ja päivän kohokohta. Sitä vietetään luostarin kappelissa joka päivä. Sisaret tulevat kappeliin seitsemän kertaa päivässä rukoilemaan hetkipalvelusta, joka sisältää hymnejä, psalmeja, Raamatun lukukappaleita ja esirukousta. Sisaret rukoilevat myös päivittäin kaksi tuntia hiljaisuudessa. |
Rukous Pyhä messu Ruokasali |
Päivän Ohjelma
|
Aikaa yhdessäoloon |
Eukaristian vietossa Kristus uudistaa liittonsa kirkon kanssa ja tekee pääsiäisuhrinsa sakramentaalisesti läsnäolevaksi. Eukaristian juhla-ateria on yhteyden merkki ja laupeuden lähde. Osallisuudessaan yhteen leipään ja yhteen maljaan (vrt. 1. Kor. 10:17) seurakunta yhdistyy yhdeksi ruumiiksi ja yhdeksi hengeksi. (Konst. 3.66)
Yhteisöelämän sydämessä on Kristuksen jatkuva eukaristinen läsnäolo, jota pyhä äitimme, Jeesuksen Teresa kutsuu “Kumppaniksemme kaikkein pyhimmässä sakramentissa”. Se vaalii yhteyttä häneen ja pitää yllä teresiaanista rukousta kirkon puolesta. Kaikki sisaret vierailevat päivittäin Herran luona, joka on läsnäolevana tabernaakkelissa. He palvovat häntä monin eukaristisen palvonnan muodoin pitäytyen kirkon opetuksessa ja oman luostarinsa traditiossa. (Konst. 3.67)
“Jokainen yhteisö edustaa erityisellä tavalla rukoilevaa Kirkkoa ja harjoittaa sen rukoustehtävää sekä Kristuksen mystisen ruumiin puolesta että paikalliskirkkojen puolesta. Tietoisena tästä jokainen yhteisö viettää joka päivä yhdessä kaikki liturgiset rukoushetket.” (Konst. 4:69)
“Pyhä Teresa opetti yhteisöelämän olevan kuin pienen perheen elämää, jossa kaikki ovat evankeliumia noudattaen tasa-arvoisia, jossa keskinäiset suhteet ovat avoimen kunnioittavia, jossa ilot ja surut jaetaan ja jonka jäsenet sitoutuvat elämänsä ajaksi toinen toistensa sisariksi. ‘Kaikkien on oltava ystäviä, kaikkien on rakastettava toinen toistaan, kaikkia on hoivattava ja kaikkien on autettava toinen toistaan’ (vrt. Tie 4.7) näin voidaan luoda ilon ilmapiiri, jossa kaikki viihtyvät, ilmapiiri, joka on sopusoinnussa sisarellisen elämäntavan ja keskinäisen viihtymisen kanssa.” (Konst. 5.88)